Türkiye’nin geleceği için lojistik büyük öneme sahip. Lojistiğin ülke ekonomisine ve rekabetçiliğine olan katkısı her geçen yıl artarken, taşıma koridorlarındaki gelişmeler de ülkemizi küresel ticarette öne çıkarıyor. Tüm bu gelişmelerin ışığında Ankara’da çok önemli bir toplantı gerçekleştirdik.
Türkiye Yüzyılında Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık toplantısına gösterilen ilgi ve burada yapılan konuşmalar ile ortaya konan hedefler lojistiğin ülkemizin geleceğinde ne kadar önemli yer tuttuğunu somut bir şekilde ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın himayesinde TOBB ile birlikte yaptığımız bu toplantıya; Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu da katıldı.
Türkiye’nin Orta Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasında bir köprü işlevi gördüğü aktarılırken, ülkemizin lojistik sektöründeki küresel gücünü pekiştirebilmesi için transit taşımacılığı kolaylaştıracak yeni mevzuatların hayata geçirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Türkiye’nin lojistik gücünü artırma hedefinin, yalnızca coğrafi avantajlardan yararlanmakla kalmayıp, altyapı yatırımları ve sektörel iş birlikleriyle desteklenmesi gerektiğini anlattık ve “Türkiye, yalnızca bir transit ülke olmanın ötesine geçmeli ve küresel lojistik lideri olmalıdır” dedik. Bunun için de; transit taşımacılığı kolaylaştıracak yeni mevzuatların hayata geçirilmesini, Intermodal aktarma istasyonları ile Ro-Ro terminallerinin artırılmasını, sınır geçiş süreçlerinin hızlandırılmasını ve koridorların kullanımını kolaylaştıracak düzenlemelerin uyumlu hale getirilmesini talep ettik. Uluslararası yük taşımacılığı ve lojistik sektörü adına derlenen talepleri 21 madde olarak ilettik.
Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz, lojistik sektörünün sadece Türkiye için değil, küresel ticaretin sürdürülebilirliği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtirken,
Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat, Türkiye’nin mal ve hizmet ihracatındaki başarısında lojistik yerine dikkat çekerek Orta Koridor, Zengezur Koridoru ve Kalkınma Yolu Projesi gibi büyük lojistik yatırımlarının Türkiye’nin küresel ticaretteki rolünü güçlendireceğini anlattı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin 70’e yakın ülkeye uluslararası karayolu taşımacılığı yaparak, transit taşımacılıkta önemli bir oyuncu haline geldiğini anlattı ve Orta Koridor’un etkinliğini artırmak için Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve Zengezur Koridoru gibi projelerle çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Toplantıda ortaya çıkan sonuç; Türkiye’nin küresel ticaretin merkezi olma yolunda kararlılıkla ilerlediği ve lojistik sektörünün, bu büyük dönüşümün en önemli taşıyıcı unsurlarından biri olmaya devam ettiğiydi. Türkiye’nin lojistik sektöründeki hedeflerine ulaşabilmesi için kamu ve özel sektör işbirliğiyle hızlı adımlar atılması gerektiğinin de özellikle altı çizildi. Sonuçlarını önümüzdeki dönemde görmeye başlayacağımız çok önemli gördüğüm bu toplantıda yanımızda olan; Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’a, Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na şükranlarımı sunuyorum.
Bu vesileyle, sektörümüzün yeni yılını en iyi dileklerle kutluyor; 2024 yılının tüm paydaşlarımıza yeni kazanımlar getirmesini diliyorum.
Saygılarımla
Şerafettin ARAS
UND Yönetim Kurulu Başkanı
Aralık 2024