Almanya Asgari Ücret Yasası’nın Uygulanması ile İlgili Gelişmeler - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /DÜNYADAN HABERLER
  • /ALMANYA ASGARİ ÜCRET YASASI’NIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ GELİŞMELER
ALMANYA ASGARİ ÜCRET YASASI’NIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ GELİŞMELER
A+A-

30.12.2014 tarihinde yayınlanan bülten haberimizde Almanya da 01.01.2015 tarihinde Asgari Ücret yasanının yürürlüğe gireceğini belirtmiş idik. Bu çerçevede Türkiye’den Almanya’ya yük taşıyan sürücüler de dahil olmak üzere Almanya topraklarında çalışan herkes söz konusu kanunun kapsamına girmektedir. Derneğimiz ile birlikte birçok yabancı kuruluş, söz konusu yasanın uygulanışı konusunda çeşitli uluslararası mercilerde itirazda bulunmuştur.
 
Avrupa Komisyonu İncelemesi
IRU’dan aldığımız son bilgiler doğrultusunda yapılan itirazların neticesinde Avrupa Komisyonu Almanya’nın asgari ücret yasasını incelemeye almış ve incelemede söz konusu yasanın Avrupa’nın yasaları ile uyumlu olmadığı sonucuna varılırsa düzeltmelerin yapılacağı ve hatta gerekirse yasanın tamamen yürürlükten kaldırılabileceği belirtilmiştir. İncelemelerin Haziran ayına kadar devam edeceği tahmin edilmektedir.
 
Yeni Uygulama:
Almanya hükümeti, yapılan itirazların sonucu olarak uluslararası taşımacılar için söz konusu yasanın uygulamasında bazı kolaylıklar sağlamıştır:
 
İşveren, gönderdiği form üzerinde sürücüler için bundan böyle 6 aylık bir tarih aralığını bildirebilir. Böylece Almanya güzergahında çalışacak sürücüler için 6 ayda bir defa söz konusu formun doldurulup gönderilmesi yeterli olmaktadır. Bununla birlikte “transit” taşımalar bundan böyle kanunun kapsamına girmemekte, ancak; Almanya’da yükleme – boşaltma yapan sürücüler için henüz bir muafiyet sağlanamamıştır. Bu konuda girişimlerimiz devam etmektedir.
 
Kayıt Prosedürü:
Asgari Ücret Yasası yurtdışında yerleşik firmalar için çalışanlarının Almanya topraklarında faaliyet gösterdiklerinde yürürlüğe girmektedir. Örneğin Türkiye’de yerleşik bir firma Almanya’ya yük taşımak üzere bir sürücü görevlendirdiğinde söz konusu sürücü, Almanya’da çalıştığı süre için (araç kullanım ve diğer çalışma) saat başına brüt 8,5€ maaş almaya hak kazanmaktadır.
 
İşveren, sürücünün Almanya’ya giriş yapmadan önce bu haberin ekinde bulunan 033037 numaralı sefer planını (Einsatzplan) doldurup Köln’deki Federal Finans-Direktörlüğüne göndermesi gerekmektedir (Faks numarası formun sol üst köşesinde bulunmaktadır).
 
Formun üzerinde doldurulması gereken alanlar aşağıdaki gibidir:
-          Çalışanın adı, Soyadı ve doğum tarihi
-          Çalışanın Almanya’ya giriş yapacağı tarih esas alınarak 6 aylık bir tarih aralığı
-          Ödemeye ilişkin belgelerin saklanacağı firmanın adresi (ödeme dekontu, maaş bordrosu)
-          İşverenin, talep edilmesi halinde ödemeye ilişkin belgeleri tercüme ettirip sunacağına dair imza
-          Form üzerinde bulunan liste kullanılarak diğer sürücülerin bilgileri de eklenip, toplu olarak gönderilebilir.
 

  • Söz konusu form sadece Almanca olarak sunulmaktadır.
  • Form, çalışanın Almanya’ya giriş yapmadan önce iletilmesi gerekmektedir. Örneğin 2 Şubat 2015 tarihinde Almanya’ya giriş yapacağı öngörülen bir sürücü için işveren, söz konusu formu bir gün önce veya aynı gün (2 Şubat 2015) içerisinde, sürücünün Almanya’ya giriş yapmadan önce finans-direktörlüğüne iletmesi gerekmektedir.
  • Süre değişikliği ile ilgili düzeltme yapılması gerekmemektedir.
  • Çalışan Almanya’da çalıştığı süreleri kayıt altına almalıdır. (Takograf kayıtları geçerli olmaktadır). Daha önce de belirtildiği gibi transit taşımalar, söz konusu kanunun kapsamında olmamaktadır ve dolayısıyla çalışma olarak gösterilmesi gerekmemektedir.

 
 
Konuyla ilgili girişimleri dolayısıyla UND Sahipler Girişimi Destekçisi Enco İstanbul Seyahat ve Taşımacılık Ticaret Ltd. firmasının CEO’su Sayın Adnan Şahin’e, Almanya’da araştırma yapıp bilgileri Derneğimizle paylaşan Özerkan Lojistik Sayın Ufuk Erkan’a, Berlin Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimizden Sayın Mustafa Erdem’e  sektörümüz adına teşekkürlerimizi sunarız.