Amerika ve AB Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması Bizi Nasıl Etkileyecek? - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /DÜNYADAN HABERLER
  • /AMERİKA VE AB ARASINDAKİ SERBEST TİCARET ANLAŞMASI BİZİ NASIL ETKİLEYECEK?
AMERİKA VE AB ARASINDAKİ SERBEST TİCARET ANLAŞMASI BİZİ NASIL ETKİLEYECEK?
A+A-
AB ve ABD Arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Müzakereleri Semineri - 12 Eylül, 2013

İSO MECLİS SALONU, İSTANBUL
 
İktisadi Kalkınma Vakfı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile birlikte, AB ve ABD arasında müzakereleri başlatılan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) konusunda bir bilgilendirme semineri düzenlemektedir. 
Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Nedir?
  • AB ve ABD arasında bir serbest ticaret ve yatırım alanı oluşturmayı hedefleyen TTIP müzakerelerinin ilk turu 8 Temmuz 2013’te başlamıştır. Başarıyla sonuçlanması halinde TTIP, birlikte dünya GSYH’sinin yarısını ve dünya ticaretinin 1/3ünü oluşturan iki önemli aktörü ortak bir pazar içinde bir araya getirecektir. 
  • TTIP kapsamında, hizmetler, yatırımlar ve kamu alımları dahil olmak üzere iki tarafın pazarına engelsiz erişim, tarife dışı engellerin elimine edilmesi, fikri mülkiyet hakları, sürdürülebilir kalkınma, çevre ve sosyal haklar ile ilgili ortak kurallar belirlenmesi gibi birçok farklı alan müzakerelerin konusunu oluşturmaktadır.Tamamlandığında sadece iki ülke arasındaki ticareti değil, dünya ticaretini ilgilendiren yeni kural ve rejimlerin belirlenmesine etkisi de büyük olacaktır. 
  • TTIP’nin ekonomik büyüme ve istihdam yaratıcı etkilerinin önemli ölçüde olacağı beklenmektedir. Yapılan çalışmalara göre, ABD ekonomisinin yılda 95 milyar avro, AB’nin ise yılda 119 milyar avro kazanç sağlayacağı öngörülmektedir. AB’nin ABD pazarına ihracatının yüzde 28 oranında artması ve bu artışın özellikle motorlu taşıt, metal ürünleri, işlenmiş gıda, kimyasal ve diğer mamul ürünler sektörlerinde olması beklenmektedir.
Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Türkiye’yi Nasıl Etkileyecek?
  • AB ile gümrük birliği içinde olan Türkiye TTIP sürecinden doğrudan etkilenecektir. Gümrük birliği içinde olduğumuz ve üyelik müzakerelerini yürüttüğümüz AB ile ABD arasında dünyanın en geniş serbest ticaret alanını oluşturması beklenen bu girişim Türkiye’yi de çok yakından ilgilendirmektedir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’nin TTIP’nin bir ortağı olmaması durumunda, genel refah düzeyinin % 2,5 oranında düşmesibeklenmektedir (IFO Institute for Economic Research, . 
  • Türkiye’nin gümrük birliği ilişkisi içinde olduğu AB’nin serbest ticaret anlaşması (STA) müzakere ettiği ve imzaladığı üçüncü ülkeler ile Türkiye arasında aynı anda müzakerelerin yürütülmesi ve anlaşmaların aynı anda yürürlüğe girmesi gereği İKV’nin uzun süredir üzerinde durduğu bir öncelik olmuştur. Söz konusu üçüncü ülkenin ABD gibi bir ekonomik güç olması durumun vahametini artırmaktadır. Türkiye’nin bu müzakereleri yakından izlemesi ve müzakerelere dahil olmaya yönelik bir strateji izlemesi gerekmektedir. 
  • AB’nin imzalamakta olduğu STA’lar gümrük birliği içinde önemli bir sorun teşkil etmektedir. Gümrük birliğine dahil olmasına rağmen Türkiye süreçte yer alamamakta, ancak AB’nin imzaladığı anlaşmada, aynı anlaşmanın Türkiye ile de akdedilmesi ile ilgili “Turkey clause” adı verilen bir madde bulunmaktadır. AB ile STA imzalayan ülke gümrük birliği yoluyla Türkiye pazarına da erişebilmekte, ancak ilgili ülke ile benzer bir STA imzalayana kadar Türkiye AB’nin kazandığı avantajlardan yararlanamamaktadır. Bu durum bugüne kadar imzalanan en büyük ikili ticaret anlaşması olması beklenen TTIP durumunda çok daha vahim sonuçlara yol açacaktır. Türkiye’nin de bu sürece dahil edilmesi büyük önem taşımaktadır. 
Bu seminerde AB’nin ABD ile TTIP müzakerelerini yürüten Başmüzakereci yardımcısı ve Avrupa Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü’nde ABD ve Kanada ile ilişkilerden sorumlu Damien Levie müzakerelerin gidişatı, TTIP’nin kapsadığı alanlar ve AB’nin ticaret ortakları üzerindeki etkileri hakkında bir konuşma yapacaktır.
Damien Levie’yi takiben Türkiye’nin DTÖ nezdindeki önceki daimi temsilcisi ve TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Başkanı Bozkurt Aran, TTIP’nin Türkiye üzerindeki olası etkileri hakkında bir konuşma yapacaktır. Türk Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Ekim Alptekin’in konuyla ilgili konuşmasını takiben, katılımcıların konuşmacılara soru yöneltebileceği genel tartışma bölümü açılacaktır.

PROGRAM
 
 
14.00-14.30 Açış Konuşması  
  Yavuz CANEVİ,  İKV Yürütme Kurulu üyesi, T.C. Merkez Bankası eski Başkanı  
  Ali EREN, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi  
     
  Oturum Başkanı: Yavuz CANEVİ  
14.30-15.30 TTIP Müzakereleri, AB’nin beklentileri ve AB’nin ticaret ortakları üzerindeki etkileri  
  Damien LEVIE, Avrupa Komisyonu, Ticaret Genel Müdürlüğü, ABD ve Kanada Birim Yöneticisi  
15.30-16.15 TTIP’nin Türkiye-AB gümrük birliği ve Türkiye’nin dış ekonomik ilişkileri üzerindeki etkileri  
  Bozkurt ARAN, Em. Büyükelçi, TEPAV Ticaret  Çalışmaları Merkezi Direktörü, Türkiye’nin DTÖ Nezdinde Eski Daimi Temsilcisi  
16.15-16.30 Kahve Arası  
16.30-16.45 Ekim ALPTEKİN, Türk-Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı (TABA / Am Cham)  
16.45-17.30 Katılımcıların değerlendirmeleri, Soru-Cevap  
 17.30-18.00  Kapanış konuşması, Damien LEVIE  
     
 NOT:  Seminer sırasında İngilizce-Türkçe simultane çeviri yapılacaktır.  
YER: İSTANBUL SANAYİ ODASI MECLİS SALONU  
     
 LCV:  Lütfen 0212 2709300 numaralı telefondan Seda Avcı Yaman’a veya ikv@ikv.org.tr  adresine kayıt yaptırınız.