Bulgaristan ile Yapılan Görüşmeler Sonrası Gelişmeler - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /DÜNYADAN HABERLER
  • /BULGARİSTAN İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER SONRASI GELİŞMELER
BULGARİSTAN İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER SONRASI GELİŞMELER
A+A-

8 Nisan 2013 tarihli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yazısı ile yabancı plakalı araçların ülkemizden yaptığı taşımalarda üçüncü ülkelere giden yüklerin sağlıklı şekilde tespiti için sınır kapılarında kontroller artırılmıştı.
 
Alınan bu kararın ana nedeni Türkiye’den yük alarak batı kara sınır kapılarından taşıma yapan yabancı araçların payının 2013 yılının ilk çeyreğinde %44’e ulaşmış olmasıdır. Bu karar üzerine Bulgaristan taşımacıları 16-17 Mayıs 2013 tarihlerinde Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarımızı kapatmıştır. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı Bulgaristan’daki hükümet boşluğunu göz önüne alarak, kapılardaki kuyrukların azalması için artan kontrolleri 31.05.2013 tarihine dek askıya almıştır.
 
Sınır komşusu iki ülke arasındaki taşımaların sorunsuz devam edebilmesinin sağlanması için UND ve Bulgar muadil dernekleri AEBTRI ve BASAT 27 Mayıs 2013 tarihinde Derneğimiz merkezinde bir araya gelerek tüm gün boyunca taşımacıların karşılıklı sorunlarını görüşmüş ve ekteki tutanak oluşturulmuştur. Tutanak Bulgar Dernekleri tarafından imzalanmamış, konu iki ülke Bakanlıklarının görüşmesine kalmıştır.
 
Bakanlıkların Görüşmesi | 28 Mayıs 2013 İstanbul
 
22-24 Mayıs 2013 tarihinde Leipzig’te düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Forumu Toplantısında (ITF) iki ülke Bakanları görüşmüş ve verdikleri karar doğrultusunda, Türk ve Bulgar teknik heyetleri 28 Mayıs 2013 Salı günü İstanbul’da bir araya gelerek iki ülke taşımacısının sorunlarını görüşmüştür. Anılan toplantıda görüşülen konular Bulgaristan’da yapılacak seçimlerin ardından Bakanlığa sunulacak ve uygulamalar karşılıklı yazışma yolu ile netleşecektir. Ancak, Bulgar heyetinin ısrarla üzerinde durduğu UBAK izin belgelerine uygulanan gün kısıtlamasına ilişkin olarak Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, bu sürelerin AETR Sürüş ve dinlenme saatleri ile mesafeler hesaplanarak tespit edildiğini belirterek, bu uygulamanın bir kısıtlama değil tedbir olarak anlaşılması gerektiğini ve sadece Bulgar taşımacılar için değil başka ülkeler için de uygulandığını ancak o ülkelerden bu konuda herhangi bir şikâyet ya da talep gelmediğini vurgulamıştır.

Üçüncü Ülke Taşımaları İkili ve Çoklu Anlaşmalar Çerçevesinde Yapılmalı

Bulgaristan ile Türkiye arasında, 2008 yılında 2 milyar 151 milyon dolar ihracat ve 1 milyar 840 milyon dolar ithalat ile toplam 3 milyar 991 milyon dolar dış ticaret hacmine ulaşılırken, 2012 yılında 1 milyar 682 milyon dolar ihracat ve 2 milyar 474 milyon dolar ithalat ile toplam 4 milyar 435 milyon dolar dış ticaret hacmine ulaşılmıştır.
 
2012 yılında iki ülke arasındaki bu ticaret, 12.000 taşıma ile Türk taşımacıları, 45.000 taşıma ile Bulgar taşımacıları tarafından taşınmaktadır. 2008 yılında ise 28.000 Türk taşımacısı Bulgaristan’a ihraç çıkış yaparken Bulgar taşımacılarının sayısı ise 38.000 adetti.
 
Türk taşımacılarının üçüncü ülke taşımaları ve ülkemizden yük alan tüm ülke taşımacılarının 3. Ülke taşımaları ikili ve çok taraflı anlaşmalar ile tanımlıdır. Türk taşımacılarının bu kurallara riayet ettiği ölçüde yabancı araçlar da Türkiye’den üçüncü ülkelere yaptıkları taşımalarda bu kurallara riayet etmelidir.
 
Dolayısıyla, 31 Mayıs 2013 tarihinde sona erecek olan yabancı araçların kontrolü ile ilgili geçiş süreci uzatılamayacak olup, 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere karşılıklı olarak iki ülke yetkilileri yasal kontrollere yeniden başlayacaktır.
 
Türk taşımacıların bu tarihten itibaren Bulgaristan’a ve üzerinden gerçekleştirecekleri taşımalarda özellikle UBAK izin belgesi ile ilgili unsurlara dikkat etmeleri önemle rica olunur.
 

UBAK İzin Belgesi ile yapılan taşımalarda özellikle aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi önem arz ediyor:
  1. CMR düzenleme tarihi ile UBAK karayolu karnesi tarihi uyumu,
  2. UBAK izin belgelerinin normu ile araç motor normu uyumu,
  3. UBAK izin belgesi ile birlikte araçta bulundurulması gereken evraklar (çekici ve römork için teknik zorunluluklara uygunluk evrakı),
  4. Çekici ve römork yol değerlilik testi ve muayene,
  5. Araçta bulunan tüm evrakların geçerlilik tarihleri,
 
Üyelerimizin konuya ilişkin gelişmeleri Derneğimiz resmi sitesinden devamlı takip etmeleri, önceden alınabilecek önlemler açısından önem arz etmektedir.
 
Taşımalarımızın aksamadan devam edebilmesi için Yunanistan ve Ukrayna üzeri güzergâhlara ilişkin Derneğimiz tarafından yapılan aşağıdaki bilgilendirmelerin incelenmesini rica ederiz.
 
 Yunanistan Güzergahı Hakkında Bilgiler  
 Ukrayna Güzergahı Hakkında Bilgiler 
 
Ayrıca, birçok Avrupa Birliği üyesi ülkede, Ulaştırma Bakanlıkları yetkililerinin yapmakta oldukları kontrollerin yanı sıra gerek taşımacı gerekse ihracatçılar tarafından da yükleme esnasından 3. ülke geçiş belgesi ya da UBAK izin belgesi talep edilerek, tedbirler tüm paydaşlar tarafından alınmaktadır. Bu kapsamda, özellikle Türk taşımacılarımızın işbirlikleri çerçevesinde gerçekleştirmekte oldukları yabancı plakalı araç yüklemelerinde mutlaka geçiş belgesi sorgulaması yapmaları, yasal olmayan yüklemelerin önüne geçilerek otomatik bir kontrol mekanizmasının yaratılmasında büyük fayda sağlayacaktır.