Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Derneğimize iletilen bilgilendirmeye göre; İlgili Irak otoriteleri tarafından kabul edilen ve Başbakan tarafından onaylanan mekanizma, Türk kamyon sürücülerinin İran üzerinden Irak sınırındaki sahalara ve özellikle de Zurbatiye giriş sahası içerisinde bulunan kargo boşaltma alanına girişini düzenlemektedir
Türk sürücülerine Zurbatiye sınırında yükleri teati etmeleri için doğrudan Irak Ulaştırma Bakanlığına başvurularını sunmaları ve Iraklı garantör taşımacılık şirketlerinin Irak İçişleri Bakanlığı / Vatandaşlık, Pasaport ve Oturum Direktörlüğü ile bu giriş vizesi için irtibat kurmaları sonrasında vize verilecektir.
1. Sadece Irak Ulaştırma Bakanlığı kanalı ile ve sözleşme imzalanan Iraklı firmalar aracılığıyla, Irak İçişleri Bakanlığı/ Vatandaşlık, Pasaport ve Oturum Direktörlüğü’nün ilgili prosedürlerine göre çok girişli vize talebi sunulur, aynı zamanda sınır geçişleri de sadece Zurbatiye olarak belirlenmelidir.
2. Aşağıda listesi verilen belgeler sunulmalıdır;
a. Geçerli bir uluslararası ehliyet, ehliyetin geçerlilik süresi, vizenin bitiş tarihinden itibaren en az bir yıl daha fazla olmalıdır,
b. Araca ait resmi belgeler,
c. Sözleşme imzalanan firmanın Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldığı yetki ve iki firma arasındaki sözleşme (vize için talep edilen süre sözleşmenin süresini içermelidir),
d. a, b ve c bentlerinde yer alan belgelerin her birinin hem Irak’ın Türkiye’deki misyonlarında hem de Irak Ulaştırma Bakanlığınca, kendi formalitelerine uygun olarak onaylanmış olması.
3. Vize talebi, Irak Ulaştırma Bakanlığı’na düzenli olarak (6 ayda bir) iletilmelidir, vize süresi sona ermeden 15 gün öncesinde yeni talepte bulunulmalıdır.
4. Irak’a/Irak’tan eşya taşımacılığı yapan 1987 tarihli 647 sayılı Konsey Kararına (kamyon sürücülerini içermemektedir), 1978 tarihli 118 sayılı yabancı işletmeler kanunun VI’üncü maddesinin 1 inci paragrafına göre altı ayı geçmeyen süreler için çok girişli vize verilir.
5. Yabancı isimler (sürücülerin bütün belgeleri), vize onayı ve imza için Vatandaşlık, Pasaport ve Oturum Direktörlüğü’nce yetkilendirilen Irak İçişleri Bakanlığı / Bakanlık Özel Kalemi ve Hukuk Departmanına iletilir.
6. Yetki ve sorumlulukların belirlenmesi için, vize üzerinde (vize türü/altı aylık çok girişli vize/kamyon sürücüsü) ifadesi yer almalıdır.
7. Yüklerin teatisi ve boşaltılması ticaret bölgesi sınırları içerisinde gerçekleştirilmelidir, verilen vize, sürücülere kendileri için belirlenen alanların dışına çıkma hakkı vermez.
Not: İlgili düzenleme uyarınca Vize başvuru süreçleri akabinde işleyiş ile ilgili veya vize alımında sorunlar yaşayan üyelerimizin Derneğimize bilgi vermelerini önemle rica ederiz. Uygulamaya ilişkin görüşlerinizi alpdogan.kahraman@und.org.tr adresine iletebilir veya 0212 359 26 00 numaralı telefondan tarafımzıa ulaşabilirsiniz.