2017 Yılı Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları güncellendi.
Yapılan güncellemeye göre
1- Geçiş Belgesi Dağıtım Esaslarının 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (ç) bendine ve 16 ncı maddenin B/Özel Şartlar bölümü 2 nci fıkrasına göre iadeye alınması gereken geçiş belgelerinin kullanılmış olanlarının – taşıta belge tahsis işleminden bağımsız olması hususu kabul edilmiştir.
Bu sayede, iadesi zorunlu Geçiş Belgeleri halihazırda olduğu gibi, araç çıkış yapacağı zaman iade edilmesi hususu geçerliliğini korurken ülkemiz tüm kara ve deniz sınır kapılarından araç ülkeye giriş yapacağı zaman iadesinin yapılmasına imkân sağlanmıştır. Bu süreçte sürücüleriniz ile yaşayabileceğiniz olası aksakları önlemek için, iade edilen Geçiş Belgelerini anlık olarak e-devlet kapısından kontrol edilmesi oluşabilecek aksakların önlenmesi için büyük önem arz etmektedir.
2- 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan gümrük evraklarının elektronik ortamda teyit edilmesi halinde gümrük mührü, gümrük memuru kaşesi, imzası aranmamasına imkân sağlanmıştır.
Tescil mavi hattan alındığından dolayı ve gümrük hattından tescil olmaması nedeni ile onay memuru TC ve isim kaşesi vurulamadığından geçiş belgesi dağıtım ofislerinde araçlar geçiş belgesi alamamaktadır. Bu yönerge talimatı ile Gümrük Bakanlığının ve TOBB Geçiş Belgesi dağıtım sisteminin entegre olması durumunda bu sorunlar ortadan kalkacaktır. Ancak, şuan için iki kurum arasında gerekli protokoller gerçekleşmediği için halen sorunlar devam etmektedir.
3- Deniz sınır kapılarımızdan taşıma yapan taşıtlar ile Bakanlıkça grup firma olarak değerlendirilen firmaların özmal çekici+römork/yarı römorklarından oluşan taşıt kombinasyonları hariç farklı yetki belgelerinde kayıtlı taşıtlardan oluşan kombinasyonlara geçiş belgesi tahsis edilmeyeceği ilgili yönerge zarfında belirtilmiştir.
4- Düzenlendiği tarihten itibaren süresi 6 ay geçen tren biletlerine belge tahsis edilmez. Geçiş belgesi tahsis edilebilmesi için aynı tren bileti sadece bir kez ibraz edilir. Tren biletleri üzerinde plakaları yer alan çekici/yarı römorkların (grup firmalar hariç) aynı yetki belgesinde kayıtlı olmaları halinde geçiş belgesi tahsis edilir idi mevcut yönerge kapsamında bu süre 1 yıla çıkartılmıştır.
5- Dağıtım Esasları Yönergesinin 11. Maddesinin Dağıtım Usulü Başlığında İtalya’ya yük almak üzere boş çıkış yapacak taşıtlara ve diğer ülkelere yük götürüp dönüş yükünü İtalya’dan alacak taşıtlara İtalya geçiş belgesi tahsis edilmez. İtalya tektip (ikili/transit) geçiş belgeleri sadece ikili taşımalara tahsis edilir. Hükmü amir idi.
Ülkemizden Kuzey Afrika ülkelerine yük götüren araçlar İtalya limandan limana Geçiş Belgesi ile bu taşımaları gerçekleştirmektedirler. Ancak taşıtta sadece limandan limana İtalya Geçiş Belgesi olması nedeni ile taşıtlar boş olarak ülkemize dönmek zorunda kalmaktadırlar ve komşu İtalya ülkelerinden yük alamamaktadırlar. Bu neden ile ülkemizin ihracat yükünü taşıyan bu araçlara İtalya Geçiş Belgesi tahsisi edilerek boş olarak dönmelerinin önüne geçilmesini engellemek amacı ile İtalya Limandan-Limana geçiş belgeleri talep edilmesi halinde ikişer adet olarak tahsis edilmesine imkân sağlanmıştır.
6- İtalya’ya ve İtalya üzerinden yapılan taşımalar ile Slovenya ödül belgeleri hariç, Slovenya’dan transit geçecek taşıtlara Slovenya geçiş belgesi tahsis edilebilmesi için Avusturya tren bileti veya Avusturya geçiş belgesi ibrazı gerekli idi. Mzkur yönerge ile dönemsel kullanıma açılan ve taşıma türüne uygun Avusturya geçiş belgelerinin tükenmesi durumunda Avusturya tren bileti veya Avusturya geçiş belgesi ibrazı zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.
7- Ülkemizden transit geçilerek Bulgaristan’a veya Ukrayna’ya yapılan taşımalar için Bulgaristan veya Ukrayna üçüncü ülke geçiş belgesi yanısıra talep edilmesi halinde Bulgaristan veya Ukrayna ikili geçiş belgesi tahsis edilmesine imkân sağlanmıştır.
8- Bulgaristan-Yunanistan parsiyel taşımaları için Bulgaristan ve Yunanistan geçiş belgelerinin Hamzabeyli, Kapıkule ve İpsala Sınır Kapısından tahsis edilmesine imkân sağlanmıştır.
9- Azerbaycan ve Gürcistan’a Türkgözü ve Sarp Sınır Kapısından çıkış yaparak Özel Fatura kapsamında taşıma yapan taşıtlara, Özel Fatura arkasında gümrük muayene tescil numarası ve taşıt plakasının bulunması halinde bu ülkelere ait geçiş belgesi tahsis edilir idi. Mezkûr yönerge kapsamında, Sınır Kapısından çıkış yaparak Bedelsiz İhracat veya Özel Fatura kapsamında taşıma yapan taşıtlara, Bedelsiz İhracata İlişkin Dilekçesi sunan firmalar için , Özel Fatura arkasında gümrük muayene tescil numarası ve taşıt plakasının bulunması zorunluluğu aranmayacaktır.
10- Ek Güzergah: Bulgaristan - Romanya – Macaristan (Ücretli) - Slovakya - Polonya - Beyaz Rusya - Rusya Federasyonu
11- Belarus’a yapılan taşımalarda firmalar dönüş yüklerini Polonya’dan alabilmektedirler. Ancak, ülkeyi terk ederken dönüş yükü için Slovakya, Macaristan, Sırbistan Geçiş Belgesi verilmediği için tekrar geri dönüp Ukrayna güzergâhından gelinmektedir. Bu durum firmalara zaman ve maliyet kaybı yaşatmakta idi.
Bu çerçevede, Belarus’a yapılan taşımalarda dönüş yükünü Polonya’dan alacak taşıtalar için, Polonya, Slovakya, Macaristan (ücretli) Sırbistan (ücretli) Geçiş Belgelerinin tahsisine imkan sağlanmıştır.
13-Yalova Limanından gerekli Gerekli Geçiş Belgelerinin dağıtımına imkân sağlanmıştır
Yönergenin tamamına dosyalar kısmından ulaşabilirsiniz.