Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından ADR Araç İşaretleme kapsamında Derneğimize bildirilen yazıda aşağıdaki hususlar sektörümüze sunulmaktadır.
Tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınmasına ilişkin düzenlemeler, ülkemizin de taraf olduğu Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Anlaşma (ADR) kapsamında belirlenmektedir. Söz konusu Yönetmeliğin, taşımacılık zincirinde yer alan tarafların yükümlülüklerinin düzenlendiği dördüncü bölümünde levha ve işaretlemelerin ADR'ye uygun olması gerektiği belirtilmiştir. Bu hususta tespit edilecek uygunsuzluklarla ilgili olarak Yönetmeliğin 36 ıncı maddesi kapsamında ilgili taraflara idari para cezası yaptırımı uygulanmaktadır.
Diğer taraftan, tehlike ikaz levhası ile ilgili hükümler ADR Bölüm 5.3'te düzenlenmiş olup,ADR Bölüm 5.3.1.1.1 "Levhalar; konteyner, dökme yük konteynerleri, MEGC, MEMU, tank-konteyner, portatif tank veya araçlarda bulunan tehlikeli mallar için Bölüm 3.2, Tablo A, Sütun (5) ve ilgili durumlarda Sütun (6)'da öngörülen etiketlere karşılık gelmeli ve 5.3.1.7'deki şartlara uygunluk göstermelidir. Levhalar, kontrast yaratan renkteki bir zeminde yer alacak veya noktalı ya da belirgin bir dış sınır çizgisine sahip olacaktır. Levhalar, havaya karşı dirençli olmalı ve tüm yoluculuk boyunca dayanıklı işaretleme sağlamalıdır." hükmüne amirdir. Çevreye zararlı madde işareti ile ilgili ise ADR Bölüm 5.3.6.2'de "Levhalarla ilgili Bölüm 5.3.1'deki diğer hükümler gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra levhaya uygulanacaktır." ifadesi yer almaktadır.
Ancak, ADR Bölüm 5.3.1.1.1'deki ve ADR Bölüm 5.3.6'daki söz konusu levhaların metal olması gerekliliğine yönelik ADR'de bir hüküm bulunmamaktadır. Ayrıca, ADR'ye taraf olan AB ülkelerinde konu ilgili uygulamalara ilişkin yapılan incelemelerde, yapışkan etiket şeklindeki uygulamanın kabul edildiği tespit edilmiştir. Bu itibarla, tehlike ikaz levhasının ADR Bölüm 5.3.1.1.1 ve ADR Bölüm 5.3.1.7'deki şartları, çevreye zararlı madde işaretinin ise ADR Bölüm 5.3.6.2'deki şartları sağlaması koşuluyla, söz konusu işaretleme ve levhalama işleminin yapışkanlı etiket şeklinde uygulanmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
T.C. .Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde, tehlike ikaz levhası ve çevreye zararlı madde işaretlerinin, ADR’nin ilgili bölümlerinde belirtilen şartları sağladığı sürece yapışkanlı etiket şeklinde kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Özellikle Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamalarda da kabul gören bu yöntem, ADR Bölüm 5.3.1.1.1 ve 5.3.1.7 kapsamında belirtilen şartlara uygun olmalıdır. Bu doğrultuda, yapışkanlı etiketler:
✔ Havaya karşı dirençli olmalı
✔ Yolculuk boyunca dayanıklı kalmalı
✔ Kontrast renkte ve net şekilde görünür olmalıdır