Avrupa Birliğinin Yeni KDV Sistemi - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /AVRUPA BİRLİĞİNİN YENİ KDV SİSTEMİ
AVRUPA BİRLİĞİNİN YENİ KDV SİSTEMİ
A+A-
Avrupa Birliğinin Yeni KDV Sistemi

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Avrupa Birliği tarafından sınır ötesi e-ticaret işlemlerinde düşük kıymet beyanının ve vergi kaybının önüne geçmek, KDV'nin tüketimin yapıldığı yerde ödenmesini sağlamak ve AB'de yerleşik şirketleri korumak amacıyla "E-Ticarette KDV Paketi" adı altında yayımlanan Konsey Tüzükleri kapsamında, 01.07.2021 tarihi itibariyle 22 Avro olan KDV istisnasının kaldırıldığı ve işletmeden tüketiciye (B2C) satışlarda kıymeti 150 Avro'yu aşmayan düşük kıymetli sevkiyatlarda geçerli olacak "Import One Stop Shop (IOSS)" adında yeni bir KDV sisteminin kurulduğu ifade edilmektedir.

Avrupa Birliği tarafından 01.07.2021 tarihi itibariyle 22 Avro olan KDV istisnası kaldırmış ve işletmeden tüketiciye (B2C) satışlarda kıymeti 150 Avro'yu aşmayan düşük kıymetli sevkiyatlarda geçerli olacak "Import One Stop Shop (IOSS)" adında yeni bir KDV sistemi kurulmuştur. 22 Avro’ya kadar olan satışlarda KDV istisnası kaldırılarak 150 Avro'yu aşmayan düşük kıymetli sevkiyatlarda her AB üyesi ülke tarafından belirlenmiş oranda KDV tahsil edilmesi uygulamasına geçilmiştir. IOSS sistemine dahil edilebilecek eşya için iki temel kural bulunmaktadır:

  • İşletmeden tüketiciye yapılan satışa konu, kıymeti 150 Avro’nun altında bir eşya olmalıdır.
  • ÖTV’ye tabi olan eşya IOSS kapsamında beyan edilemez.

IOSS sistemine kayıt olmak isteyen ihracatçılarımızın AB üyesi bir ülkede temsilcilik bulundurmaları veya kendilerini temsil edecek bir aracı tayin etmeleri gerekmektedir. İhracatçılarımız, yalnız işletmeden AB’de yerleşik bir tüketiciye yaptıkları (B2C) 150 Avro’ya kadar olan ve ÖTV’ye tabi olmayan eşya için IOSS’i kullanabilecektir.

Bu sistemde, AB'ye sınır ötesi e-ticaret kapsamında ihracat yapmak isteyen tüm tedarikçi ve alışveriş platformlarının kendi temsilciliğini kurarak AB'ye üye bir ülkede KDV mükellefiyeti tesis etmesi veya kendisine AB'de yerleşik bir temsilci (EUestablished intermediary) ataması istenmektedir. Söz konusu sisteme kayıt olmak zorunlu değildir. Bu durumda, eşyanın gümrük vergileri eşyanın serbest dolaşıma girdiği AB gümrük idaresinde tahsil edilmeye devam edecektir.

Bahse konu sisteme ilişkin olarak Gümrükler Genel Müdürlüğünce broşür hazırlanmış olup, bir örneği ekte yer almaktadır.

Üyelerimize önemle duyurulur.