AVRUPA PARLAMENTOSU SOSYALİSTLER VE DEMOKRATLAR İLERİCİ İTTİFAKI GRUBU BAŞKANI PİTTELLA’YA “SEKTÖRÜMÜZÜN AB ÜLKELERİNDEKİ SORUNLARI” AKTARILDI

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu Başkanı Gianni Pittella İstanbul’da İktisadi Kalkınma Vakfı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi. Avrupa Parlamentosu'nun ikinci büyük grubu olan Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella, Türkiye ile müzakere sürecinde yeni başlıklar açmaya hazır olduklarını belirtti. 23 no’lu (yargı ve temel haklar) ve 24 no’lu( adalet, özgürlük, güvenlik) fasılların açılabileceğine vurgu yapan Pittella, Türkiye’nin AB’nin önemli bir ortağı olduğunu, aynı zamanda AB ile Türkiye arasında ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. 
Gianni Pittella, Türkiye’nin dünyada önemli bir ülke konumunda olduğunu belirtti ve AB’de yeni Parlamento’nun göreve başlaması ve yeni Komisyonun seçilmesi ile başlayan yeni dönemde Türkiye-AB ilişkilerinin kalitesinin yükseltilmesi yönünde bir değişim olacağını umduğunu ekledi. Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella, grubunun vize serbestisine yönelik olarak çalışmaya yetkili olduğunu, yeni Parlamento ve Komisyon kadroları ile Türkiye-AB ilişkilerinin yeni dönemde değişeceğine inancını belirtti ve müzakere sürecinin vize diyaloğu ile hızlanmasını beklediğini açıkladı.
Pittella, AB-ABD arasındaki Trans-Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması müzakere sürecinde Türkiye’nin de rol alması için bir ara formül üretmeyi planladıklarını söyledi ve “çözüm bulmak için birlikte çalışalım” dedi. Toplantıya Türkiye uluslararası taşımacılık ve lojistik sektörü adına katılım sağlayan UND, Sn. Pittella’ya “Karayolu kotaları ve sürücü vizelerinde yaşanan sorunlar” hakkında bilgiler vererek, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin bir gereği olan “malların serbest dolaşımının, malları taşıyan araçların serbest geçişi olmadan mümkün olamayacağını” , ayrıca Türkiye-AB arasındaki vize muafiyeti sürecinde meslekleri gereği sınırlar arasında dolaşması gereken profesyonel sürücülere öncelik verilmesi gerektiğini, bunun yanı sıra İtalya özelinde iki ülke arasında 2008 yılından beri gerçekleştirilemeyen Kara Ulaştırma Komisyon toplantısının yapılması gerektiğini, mevcut kotaların iki ülke ticaretine zarar verdiğini, sektörümüzün bu konularda kendisinden destek beklediğini aktardı.
İKV ve DEİK ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya UND adına katılan İcra Kurulu Başkan Yardımcıları Evren Bingöl ve Alper Özel ‘in yanı sıra TOBB, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, TİM, DEİK Çek İş Konseyi, DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, DEİK Litvanya İş Konseyi, DEİK Estonya İş Konseyi ve DEİK Letonya İş Konseyi’nden de üst düzey katılım gerçekleşti.