BELARUS-RUS SINIRINI GEÇECEK 3NCÜ ÜLKE VATANDAŞLARI HUSUSUNDA

Belarus’un özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkesi vatandaşlarına vize uygulama değişikliği sebebi ile Rusya Federasyonu, Belarus ile sınır kapısı uygulamalarında değişikliğe gitmiş olup, 7 Şubat 2017 tarihinden itibaren yeni düzenlemeye geçilecektir.
Anılan uygulamanın özellikle Rus ve Belarus dışında üçüncü ülke vatandaşlarının sınır geçişleri hedef alınsa da, eşya taşımacılığı yapan ve vize alabilmiş Türk ve 3ncü ülke araçlarının da sınır geçişlerini etkileyeceği öngörülmektedir.
IRU Moskova Departmanının yayınladığı haberin gayri resmi tercümesi aşağıda, orijinali ekte üyelerimizin bilgilerine sunulmaktadır.
Belarus-Rus Sınırını Geçecek 3ncü Ülke Vatandaşları Hususunda
Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi (FSB), Beyaz Rusya sınırı boyunca üç Rus bölgesinde (Bryansk, Pskov ve Smolensk bölgelerinde) sınırları kontrol eden (“sınır bölgeleri” kuran) bir emir yayınlamıştır.
Emir, 7 Şubat 2017'de yürürlüğe girecektir.
Bölgesel sınır muhafızları, sınır bölgesinde kişilerin ve araçların giriş ve geçişleri için yer ve zaman ayarlamalı, yeni tedbirlerle ilgili bilgi levhalarının kurulumunu organize etmek zorundadır.
Alınan tedbirler Beyaz Rusya ve Rusya vatandaşlarının sınır boyunca yapılan hareketi etkilemeyecek olsa da, Avrupa’dan Belarus üzerinden Rusya’ya gidecek olan üçüncü ülke vatandaşları geçerli bir Rus vizesine sahip olmalarına ragmen sınır dışı edilebilirler. Bu alanda resmi geçerli bir sınır geçiş noktası bulunmaması dolayısıyla.
Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Hizmeti web sitesinde belirtildiğine göre;
Rusya Federasyonu ile Beyaz Rusya Cumhuriyeti arasında Rus ve Belarus vatandaşları için eşit haklar sağlanması konusundaki Anlaşmanın 2. Maddesi uyarınca iki ülke vatandaşları, devletlerin topraklarında serbestçe hareket etme ve yerini seçme hakkı vardır.
Birlik Devletinin üyeleri (Saint-Petersburg, 24 Ocak 2006), Belarus Cumhuriyeti vatandaşı ve Rusya Federasyonu, kalış yerleri ne olursa olsun (konut ) Rusya Federasyonu ve Beyaz Rusya Cumhuriyeti topraklarına serbestçe girme ve buradan çıkma hakkına sahiptir.
Öte yandan, Rusya Federasyonu ile Belarus Dostluk, Komşuluk ve İşbirliği Anlaşması'nın (Minsk, 21 Şubat 1995) Anlaşma'nın 4. Maddesi uyarınca üçüncü ülkeler vatandaşlarının kendi topraklarında giriş, çıkış veya kalma rejimi Rusya Federasyonu Ve Belarus Cumhuriyeti bugüne kadar anlaşmaya varılamamıştır.
Bu konunun nihai çözümü tamamlanıncaya kadar, Rusya-Beyaz Rusya devlet sınırındaki üçüncü ülke vatandaşlarının demiryolu ve karayolu taşımacılığının yanı sıra Belarus Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında doğrudan hava taşımacılığı olmak üzere söz konusu geçişler Rusyanın sınır geçişlerinin ihlali olarak değerlendirilecektir.
Rusya ve Beyaz Rusya topraklarında kalıcı veya geçici ikamet izni sahibi olmak bile, Rusya-Belarus devlet sınırını geçme hakkı vermemektedir.
Uluslararası anlaşmalara ve Rusya Federasyonu ulusal mevzuatına göre, üçüncü ülke vatandaşlarının tüm kategorileri, uluslararası veya ikili hareketler için açık olan çok taraflı (ikili) sınır geçişi noktaları vasıtasıyla Rusya'ya girebilir ve buradan gidebilir.
Kaynak "(http: //ps.fsb .ru / faq.htm yalnızca Rusça dilindedir)