Erenköy Gümrük Müdürlüğü: İhracat Beyanlarının Transit Beyanlarına Bağlanmasının Önemi Hakkında Bilgilendirme - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /ERENKÖY GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ: İHRACAT BEYANLARININ TRANSİT BEYANLARINA BAĞLANMASININ ÖNEMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME
ERENKÖY GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ: İHRACAT BEYANLARININ TRANSİT BEYANLARINA BAĞLANMASININ ÖNEMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME
A+A-
Erenköy Gümrük Müdürlüğü: İhracat Beyanlarının Transit Beyanlarına Bağlanmasının Önemi Hakkında Bilgilendirme

Ticaret Bakanlığı, Erenköy Gümrük Müdürlüğü tarafından Derneğimize iletilen bilgilendirmeye istinaden:
Erenköy Gümrük Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme ve tespitler neticesinde, ihracat gerçekleştiği halde ihracat beyannamelerinin otomatik olarak ''kapanmış'' statüye geçmediği anlaşılmıştır bu nedenle, konunun önemine binaen ve gereksiz iş yükünün azaltılması amacıyla aşağıdaki bilgilendirmenin yapılmasına gerek görülmüştür.

Erenköy Gümrük Müdürlüğünce yapılan incelemede;
a) TRB tescilli aşamasında GÇB'lerinin özet beyana bağlanmadığı veya diğer olarak beyan edildiği,
b) Parsiyel taşımalarda araç için birden fazla TRB düzenlenmesi durumunda sürücü tarfından birden fazla TRB'den bir kısımının Çıkış Gümrüğüne ibraz edilmemesi nedeniyle, ibraz edilmeyen TRB'ye bağlı ihracat beyannamelerin açık statüde kaldığı görülmektedir.

Bu durumda, mezkur beyanların kapatılabilmesi için beyanname muhteviyatı eşyaların bağlı olduğu ÖZBY örneğinin (TRB,IRB ve/veya ÖZBY TIR KRN.) ve eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulduğunu gösteren ve eşyayı belirleyen bir gümrük belgesinin bir nüshası, ilişkili olduğu MRN belirtilmek kaydıyla eşyayı belirleyen boşaltma kayıtları ve konşimento gibi ticari belgelerin bir örneği (Varış ülkesi gümrük makamları tarafından onaylanmış ve konsolosluk tastikli) ile YMM raporunun Müdürlüğümüze sunulması halinde mezkur beyannamelerin kapatma işlemleri yapılabilmektedir. Ancak, ihracatçı firmalar konu ile ilgili olarak, beyannamelerin eski yıllara ait olmasından bahisle bilgi belge bulamadıklarını ve zaman aşımı nedeniyle arşiv kayıtlarının dahi olmadığı vs. belirtilmektedir. Bu nedenle nakliyeci firmaların transit beyanlarına ihracat beyannamelerini bağlaması ve arşiv kayıtlarının azami olarak mer-i mevzuyat hükümlerinde belirtilen sürede saklanması, taşıyıcı firmalar tarafından eşya ve beyannamenin aynı anda varış gümrük idaresine sunulması ve onay/tescil işlemlerinin tamamlanmasında gerekli özen ve hassasiyetin gösterilmesinin önemi ortaya çıkmaktadır.

Üyelerimizin bu bilgilendirmeyi dikkate almaları önemle rica olunur.