ÖNEMLİ: Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları Yönergesi Güncellendi! - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /ÖNEMLİ: GEÇİŞ BELGELERİ DAĞITIM ESASLARI YÖNERGESİ GÜNCELLENDİ!
ÖNEMLİ: GEÇİŞ BELGELERİ DAĞITIM ESASLARI YÖNERGESİ GÜNCELLENDİ!
A+A-


Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğümüz, 16.01.2015 tarihinde yapılan Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi ile ilgili Danışma Komisyonu toplantısında ilgili kurum/kuruluşların görüşleri, taşımaların sonlandığı ülkelere ait sefer sayıları, mevcut geçiş belgesi kotaları ve belge kullanım oranları doğrultusunda Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesini güncellemiştir.

Yapılan güncellemeler ile birlikte getirilen önemli değişiklikler sırasıyla;
 
  • İadesi Zorunlu Geçiş Belgelerinde yapılan değişiklik ile Çek Cumhuriyeti Tektip Belgeleri, Portekiz Tektip Belgeleri ve Yunanistan Ücretsiz İkili Belgelerine iade zorunluluğu getirilmiştir.
  • Geçiş Belgesi tahsisi için ibraz edilen belgelerin 5 yıl boyunca muhafaza edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
  • Geçiş belgesi tahsisinde Yönergenin 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde yeralan gümrük evraklarında beyan sahibi ile firma ünvanlarının farklı olması halinde, taşıtın kayıtlı olduğu yetki belgesi sahibi firma esas alınarak geçiş belgesi tahsis edilmesi kararlaştırılmıştır.
  • Geçiş Belge iadelerinde, belge tahsisi yapılan taşıt ile belgeyi kullanan taşıtın aynı firmanın veya grup firmalardan birinin yetki belgesinde kayıtlı olması halinde de söz konusu iade geçiş belgelerinin kabul edilmesi kabul edilmiştir.
  • İstiap haddi 10 Ton’un altındaki araçlara istisnai olarak yapılan belge tahsislerine, “Romanya ve Bulgaristan’a yapılan transit taşımalarda istiap haddi 3.5 ton ve üzeri taşıtlar” hükmü eklenmiş ve transit belge tahsis uygun görülmüştür.
  • Boş çıkıp dönüş yükü alacak taşıtlardan geçiş belgesi tahsisinde Yönergenin 5 nci maddenin birinci fıkrası ( c) bendinde yer alan taşıma/gümrük belgelerinin istenmemesi uygun görülmüştür.
  • Ortak Transit Sözleşmesine taraf olan bir ülkeden taraf olmayan bir ülkeye yapılan ve ülkemizi transit geçerek gerçekleştirilen taşımalarda malın faturasına göre de geçiş belgesi tahsis edilmesi kabul edilmiştir.
  • Yabancı ülkelerden ülkemize gelen eşyanın, ülkemizde yeni bir gümrük transit rejimi kapsamında işlem yapılarak başka ülkelere gönderilecek şekilde taşımanın devam etmesi durumunda malın faturasına göre de belge tahsis edilmesi uygun görülmüştür.
  • Avusturya’daki tektip (ikili/transit/3.ülke) geçiş belgelerinin dağıtım oranları transit taşımalar için %70'den %75’e yükseltilmiş, ikili taşımalar için %30'dan %25’e düşürülmüştür.  Böylece transit taşımalar için tahsis edilecek belge sayısı arttırılmıştır.
  • Avusturya transit taşımalarda belge tahsis edilmeyen yüklere “kestane, ceviz, keçiboynuzu, ayçicek” eklenmiştir.
  • Sırbistan tektip geçiş belgelerinin dağıtımındaki dağıtım oranları değiştirilmiş ve yükün tamamı Sırbistan varışlı taşımalar için tahsis edilen begle oranı '50'den %35’e düşürülmüş, dönüş yükü ve transit taşımalar için yapılacak belge tahsis oranı %50'den %65’e yükseltilmiştir.
  • Rusya taşımalarında, ülkemiz üzerinden transit geçilerek Rusya’ya taşıma yapacak taşıtlara verilecek Rusya 3. ülke geçiş belgelerindeki oran %50'den %30’a indirilmiştir.
  • Rusya Federasyonuna çekicisiz “yarırömork”la yapılan taşımalara geçiş belgesi tahsis edilmeyeceği ve taşıma evraklarında, taşıt kombinasyonunda (çekici+yarırömork) yer alan çekici plakasının yazılmaması halinde Rusya geçiş belgesi verilmeyeceği Yönergeye eklenmiştir. 
  • Haydarpaşa, Zonguldak ve Samsun sınır kapılarından çıkış yapan taşıtlara talep etmeleri halinde Gürcistan tektip geçiş belgesi yanısıra Ukrayna boş giriş/üçüncü ülke geçiş belgesi de tahsis edilmesi kabul edilmiş ve bu limanlardan çıkış yapan araçlara Ukrayna üzerinden dolu dönüş yapabilme imkanı getirilmiştir.
  • Macaristan’ı transit geçerek dönüşünde Macaristan’dan yük alacak taşıtlar ile Macaristan’a taşıma yapan ve dönüşünde başka bir ülkeden yük alarak Macaristan üzeri dönüş yapacak taşıtlara ikinci Macaristan ücretli tektip geçiş belgesi tahsis edilmesi uygun bulunmuştur.
  • İdarî Müeyyideler, Cezalar ve Sürelere ilişkin olarak, Yönergenin 7 nci maddesinin 2 nci fıkrasının (e), (f), (g) ve (ğ) bentlerine aykırı hareket eden firmalara verilen uyarmalarda, birinci uyarının veriliş tarihinden itibaren, bir yıl içinde üçüncü kez uyarı alan yetki belgesi sahiplerinin birinci, ikinci ve üçüncü ihlale konu olan ülkeye/ülkelere ait geçiş belgesi talepleri 10 gün süreyle karşılanmayacağı hüküm altına alınmıştır.

İlgili Yönerge dosya ekinde üyelerimizin bilgilerine sunulmakta olup, değişiklikler ve yeni düzenlemeler koyu ile işaretlenmiştir.
 
Ayrıca, eklenen yeni güzergahlar ilişikteki dosyalar bölümünde yer alan Yönerge’de
“kırmızı” renk ile işaretlenmiştir.