Schengen Vize Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar - Uluslararası Nakliyeciler Derneği
  • ANASAYFA
  • /ÖNEMLİ DUYURULAR
  • /SCHENGEN VİZE BAŞVURULARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
SCHENGEN VİZE BAŞVURULARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
A+A-

Bilindiği üzere Derneğimiz, Schengen vizelerinin temin süreçlerinin kolaylaştırılması, hızlandırılması ve ülke bazlı yaşanan tüm sorunların çözümü için gerek Dışişleri Bakanlığımız, Ticaret ve Ulaştırma Bakanlığımız gerek ise ülkemizdeki AB misyonları, AB Delegasyonu ve AB Komisyonu Vize Politikaları Dairesi nezdinde çalışmalar yürütmekte temaslarını sürdürmektedir.

Sektörümüzde faaliyet gösteren firmalarımızda çalışan/çalıştırılan sürücülerimiz için yapılan Schengen Vize başvurularına “RET” yanıtı alınmasının önlenebilmesi amacıyla; başvurular için hazırlanan evrak listesine azami özen gösterilmesi gerektiği tespit edilen bazı hususların hatırlatılmasında fayda olacağı değerlendirilmiş olup bu amaçla aşağıdaki bilgilendirme yapılmıştır.

Bilgi ve dikkatinize sunarız.

Schengen Vize Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1-Schengen Misyonları Tarafından Davetiye Talep ediliyorsa;

  • Davetiyenin çalışılan firma ve/veya sürücüsü adına temin edilmesine,
  • Firma ve/veya sürücü adına düzenlenen bir davetiyenin başka bir firma ve/veya sürücü adına kullandırılmamasına,
  • Davetiye üzerinde herhangi bir oynama/düzenleme yapılmamasına,
  • Davetiyenin, teslim edilecek (taşınacak) yükün CMR si ile uyumlu olmasına, (Örneğin davetiye Tekstil firmasından geliyor, ancak gidecek yükün CMR si İnşaat malzemesi)

özen gösterilmelidir.

2- Alınan Vizenin verildiği süreye bağlı olarak (6 ay süreli vize ile 90 gün, 1 yıl süreli vize ile 180 gün) oturum sürelerinin aşılmamasına özen gösterilmelidir.

3- Sürücü ehliyetlerinin geçerlilik süreleri kontrol edilmelidir.

Bilindiği üzere, sürücü ehliyetleri için 5 yıl sonunda yenileme zorunluluğu bulunmaktadır. Vize başvurusu yapılan bazı örneklerde, süresi geçen ehliyet ile başvuru yapıldığı ve “RET” yanıtı alındığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, sürücülerimizin her 5 yılda bir ehliyetlerini yenileme işlemlerini tamamlamaları/takip etmeleri gerekmektedir.

4- Talep Ediliyorsa; Geçerli SRC 3 Belgelerinin Başvuruda Sunulmasına özen gösterilmelidir.

AB ülke misyonlarına sunulan bazı vize başvuru evrakları arasında; SRC3 belgesi olmayan ya da başvuruya ilgili sürücüye ait olmayan başka bir (farklı birine ait) SRC3 belgesinin eklendiğinin tespit edildiği vakalar olduğu bilgisi Derneğimize ulaşmıştır. Bu vakalar, sürücülerin vize taleplerine “RET” verilmesine sebep olduğu gibi, mevcut vizenin iptal edilmesi veya AB topraklarına giriş engeli gibi sonuçları da beraberinde getirmektedir. SRC 3 belgesinin başvuru yapılan kişiye ait olduğundan emin olunmalıdır.

5- CMR ve T1 gibi taşıma belgelerinin birbirleri ile uyumlu olmasına özen gösterilmelidir.

6- Yurda Giriş çıkış kayıtlarının eksik ve yanlış yazılmamasına özen gösterilmelidir.

7- Başvuru formunda ve giriş-çıkış formundaki sürücü imzasının pasaporttaki imza ile uyuşması gerekmektedir.

8- Firma tarafından hazırlanan dilekçe ve imza sirkülerinde ki imzaların uyuşmasına gerekmektedir.

9- Vize başvurusu yapılırken; yükün teslim edileceği ana varış ülkesi neresiyle o ülkeden vize başvurusu yapılmalıdır. (Örneğin; Polonya’ya taşıma yapacak bir kişi için Fransa’ya başvuru yapılmamalıdır.)

10- Derneğimize ulaşan ve “sahte evrak düzenlemek suretiyle vize işlemlerini yürüten / yürütmeye çalışan firma/firmalar hakkındaki şikayetler” ile ilgili olarak web sayfamızdaki haberde yer alan hususlara özen gösterilmelidir. (https://www.und.org.tr/medya-detay/duyurular/suruculerin-vize-basvuru-islemlerini-yuruten-firmalarla-ilgili-dernegimize-ulasan-sikayetler-hakkinda-bilgilendirme )