Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) tarafından 25.02.2019 tarihinde yapılan duyuruda, IRU'nun TIR Sisteminin uygulandığı coğrafyanın genişletilmesi adına ulusal makamların ve TIR derneklerinin yardımı ile yeni ülkelerin TIR Sözleşmesine dahil edilmesini desteklediği belirtilmektedir.
Buna ek olarak, halihazırda kullanılan ve kullanılması planlanan ekonomik koridorlar boyunca yapılan taşımaların TIR Sisteminin sunduğu tüm faydalardan yararlanabilmesi için çalışmalar yaptığını belirtmekte olup bu çalışmaları ticaret ve taşımacılık sektörlerinde kolaylık sağlayan uluslararası kuruluşlarla ve çözüm ortaklarıyla beraber yürüttüğü bildirilmektedir.
Bu çerçevede, 2018 yılı itibariyle Arjantin ve Umman’ın TIR Sözleşmesine katılması ile TIR Sözleşmesine taraf olan ülke sayısının 76'ya yükseldiği bildirilmektedir. Arjantin'de 31.04.2019 tarihi itibariyle TIR Sisteminin uygulanmaya başlaması planlanmakta olup IRU'nun TIR Sisteminin Latin Amerika'da önemli bir rol oynayacağını öngördüğü belirtilmektedir.
Suudi Arabistan'da, TIR Sistemi Kefil ve Garantör Kuruluşu olarak Suudi Otomobil ve Seyahat Derneği'nin (SATA) TIR Karne işlemleri için yetkilendirildiği duyurulmaktadır. Ayrıca, Suudi Arabistan'da dokuz adet gümrük kapısının faaliyet göstermesinin planlandığı, bunlardan bir tanesin Birleşik Arap Emirlikleri sınırında, diğer ikisinin ise Ürdün sınırında olacağı bildirilmektedir.
Katar'da ise, IRU’nun Katar Ticaret ve Sanayi Odası ve Gümrük, Ulaştırma, Haberleşme Bakanlığı ile TIR Sistemi uygulamalarını yürüteceği belirtilmektedir.
Çin Halk Cumhuriyeti'nde 2019 Ocak itibariyle TIR Sistemi Bilgi İşlem faaliyetlerinin başarılı bir şekilde uygulanmaya başlandığı ve Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapılacak taşımalarda elektronik ön beyanın zorunlu olacağı bildirilmektedir. Halihazırda, TIR Karne Hamilleri tarafından iki güzergahın kullanılmakta olduğu belirtilmekte olup bunlar Çin Halk Cumhuriyeti'nden Kazakistan'a, Kazakistan üzerinden diğer ülkelere ve Çin Halk Cumhuriyeti, Kırgızistan ve Özbekistan arasında olan üçlü anlaşmanın oluşturduğu güzergahlardır.
Pakistan, 18.04.2018 tarihi itibariyle TIR Sistemini uygulamaya başlamış olup bu durumun, Afganistanlı TIR Karne Hamilleri için büyük avantaj sağladığı yapılan taşımalarla ispatlanmaktadır.
Hindistan'ın, 15.08.2018 tarihi itibariyle TIR Sistemini uygulamaya başladığı hatırlatılmaktadır. Bölgenin jeopolitik konumu nedeniyle şu an için Hindistan'da TIR, iş ortaklıkları ile çok modlu taşımacılık için kullanılmakta olup TIR Sisteminin kullanım alanın genişlemesi öngörülmektedir.
IRU'nun Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu ile yürütmekte olduğu "Orta Asya'da Ticaretin Kolaylaştırılması" programı kapsamında Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan gümrük yetkililerinin katılımı ile TIR Sistemi kapsamında transit geçiş konusunda çalışmalar yapıldığı, Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Departmanı altında faaliyet gösteren Ticaret Hukuku Geliştirme Programı ile İstanbul'da gerçekleştirilen toplantı sonucunda Afganistan'da pasif olan TIR Sistemi kullanımın canlandırıldığı ve Afganistan - Pakistan arasındaki transit geçişlerle ilgili problemlere çözüm üretildiği, Pakistan Kefil Kuruluşu'nun Pakistan Bölgesel Ekonomik Entegrasyon Aktivitesi programı kapsamında Pakistan bölgesel ve uluslararası pazarlara erişimini artırmak için IRU ile işbirliği içerisinde olduğu belirtilmektedir.
Üyelerimizin bilgisine sunulur.