UND BAŞKANI, TÜRKİYE-İTALYA İŞ FORUMU’NDA TAŞIMA KOTALARI SORUNUNU GÜNDEME GETİRDİ, GEÇİŞ BELGESİ İSTEDİ


Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi liderliğinde, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın konuk olduğu Türkiye-İtalya İş Forumu, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın ev sahipliğinde 12 Aralık 2014 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti.
Forum öncesinde, İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin katılımıyla düzenlenen çalışma kahvaltısında söz alan UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, konuşmasında Türkiye-İtalya taşımalarında yaşanan sorunların, iki ülkenin birbiri arasında ve 3. Ülkelere yönelik ticaretine olumsuz etkilerine değindi.
Son 5 yılda, Türkiye-İtalya arasındaki ticaret % 45 artmasına rağmen, taşımalar için kota artışı yapılmadığını; bu durumun karşılıklı ekonomik ilişkilerin gelişimini kısıtladığını aktaran Nuhoğlu, Türk taşımacıların geçiş belgesi sorunu yaşamadıkları Almanya, İngiltere gibi ülkelerle ticaretinin, İtalya ile ticaretin 2-3 kat daha hızlı olduğunu vurguladı. Nuhoğlu; “Ticaret % 45 arttı, 31.000 olan taşıma kotası son 6 yıldır 45.000 olmadı. 2008’den bu yana, 2 ülke ulaştırma bakanlıkları biraraya gelemedi, Kotalar yetersiz, belgeler 2 aylık dilimler halinde dağıtılıyor, son 15 gün belge bulunamıyor ve ticaret belge bekliyor. Geçiş belgelerinin bulunmadığı sürelerde ticaret bekliyor veya yön değiştiriyor. Yetersiz kota sebebiyle ihracatçı, en önce “Belgemiz var mı?” diye sormak zorunda kalıyor.”dedi.
Türkiye’den AB ülkelerine yapılan ihracatın % 10’unun, Türkiye’deki İtalyan firmaları tarafından yapıldığına dikkat çeken UND Başkanı, İtalya’nın Türk taşımacılara uyguladığı transit kotalarının, Türkiye’den İsviçre, Fransa, İspanya ve Portekiz’e AB mallarını taşıyan Türk araçlarının 700 km. yerine 1700 km. daha fazla yol katederek ticaret kaybına uğradıklarını, transit kotasının ise 2008’den beri artmadığını söyledi. Nuhoğlu, İtalya’nın, Türk taşımacılara geçiş belgesi kotalarını artırması ve halen mevcut olmayan 3. Ülkelere taşıma belgesi tahsis etmesi halinde, İtalyan mallarının, Türkiye üzerinden Özbekistan, Tacikistan, Ermenistan, Irak, İran, Kırgızistan, Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan gibi pazarlara taşınabileceğini ekledi.
Foruma katılan UND Heyetinde UND Başkanının yanı sıra UND Genel Sekreteri Ali Çiçekli, Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Kuyumcu, IRU (Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Salah ve UND Operasyon Uzmanı Kadir Çirkin de yer alırken; Türk ve İtalyan resmi temsilcileri ve işadamlarıyla, Türkiye-İtalya taşımacılık sorunları hakkında bilgiler içeren raporlarla beraber Dünya Bankası’nın “Türkiye-AB Gümrük Birliği Değerlendirmesi” ile ilgili UND Değerlendirmesi paylaşıldı.
İş Forumu’nda konuşma yapan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “İtalya'ya yatırım yapmak için gelen Türk şirketlere, uluslararası iş birlikleri için kapılarının sonuna kadar açık olduğunu söylerken; “İtalya'ya geldiğiniz zaman kapıların sonuna kadar açık olduğunu göreceksiniz. Her iki ülkenin de kapısı birbirine açık. Burada devam eden bir iş birliği ve dostluk da var. Uluslararası alandaki önemli konuları da bu iki ülke paylaşıyor. Suriye ve Irak gibi, Akdeniz gibi, Balkanlar gibi… Bütün bunlar biz hükumete geldiğimizden beri öncelikli konularımız olmuştur. Bu alanlardaki işbirliğimiz, eşgüdümümüz Türkiye ile son derece stratejiktir. Ama bunun için bir şey gerekiyor ve hepimizin de buna sahip olması gerekiyor; o da cesaret. Çünkü gelecek, korkaklara ait değil; gelecek, cesurlara, değişme isteğine sahip olanlara ait. Sizin desteğinizle ben eminim ki, böyle dost bir halkın desteğiyle, İtalya ve Türkiye gelecekte hak ettikleri yeri alacaklar” dedi.
Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ise, “İki ülke arasında 4.5 milyar doları geçen bir yatırım var. Biz gelecekte de beraber yürümeye hazırız. G20 ve B20 başkanlığımızda en yakın ortağımız İtalya olacak” dedi.
İki ülke olarak üçüncü ülkelerde, Afrika gibi coğrafyalarda birlikte çalışabileceğini vurgulayan Davutoğlu, Roma ve İstanbul’un önemli merkezleri olduğunu, İstanbul’dan 4 saat içinde dünya nüfusunun 4’te 1’ine ulaşabileceğini, İstanbul’da yapılmakta olan üçüncü hava limanının, dünyanın en büyük hava limanı olma özelliğiyle transit merkezi olacağını belirtti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise İtalya'nın Türkiye'nin birlikte çalıştığı ve çalışacağı en yakın ülkelerden biri olduğunu belirterek, iş dünyası olarak yıllardır İtalya ile ciddi işbirlikleri oluşturduklarını söyledi. Vardan, özellikle İtalya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecinde destekleri için teşekkürlerini iletti.
Confindustria Yönetim Kurulu üyesi Licia Mattioli ise uzun yıllar boyunca Türkiye'ye çok büyük İtalyan şirketleri ve KOBİ'lerin geldiğini ifade ederek, Confindustria'nın Türkiye'nin AB'deki rolüne inandığını ve hükümete bu konuda baskı yaptığını söyledi. AB ile ABD arasında yapılacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTIP) herkese ortak fayda sağlaması için çalıştıklarını söyleyen Mattioli, "Gümrük Birliği de ticaret hacmine katkı sağladı. Dostluk önemli ama ekonomik işbirliğinin artması da önemli. Türkiye bizim ürünlerimiz için önemli bir pazar. İki ülkenin zevkleri de birbirine çok benziyor" diye konuştu.