Tehlikeli maddelerin taşımacılığında karayolunun yanı sıra, demiryolu, denizyolu, havayolu ve iç suyolları gibi taşıma türleri de kullanılmaktadır. Her tehlikeli madde taşıma türü için uluslararası anlaşmalarla düzenlemeler yapılmıştır. Tehlikeli maddelerin; karayolu taşımacılığı ADR, demiryollarında taşımacılığı RID, denizyolu taşımacılığı IMDG-CODE, iç suyollarında taşımacılığı ADNR ve havayolunda tehlikeli madde taşımacılığı belirlemek üzere de IATA-DGR olarak sıralanabilir.
Tehlikeli madde lojistiğinin güvenle yapılabilmesi, risklerin minimize edilmesi, kontrol altına alınabilmesi, insan ve çevre için emniyet ve güvenliğin sağlanabilmesi ancak belirlenen uluslararası ve yerel düzenlemeler ve mevzuatlara uyulması ile mümkün olabilmektedir.
Güvenliğin artırılması risklerin minimize edilmesi için düzenlenen uluslararası anlaşma ve sözleşmelere ülkemizdeki tehlikeli madde lojistiği firmaları için de uyum süreci başlamıştır.
UND Akademi Tehlikeli Madde Lojistiği yapan üyelerinin yukarıda belirttiğimiz uluslararası anlaşmalara göre tehlikeli madde taşımacılığını emniyetli ve güvenle yapabilmelerine öncü olmak adına 2019 yılından itibaren “ADR Uzmanlığı Sertifika Programı” başlatmıştır.
Bu program ile hedeflenen üyelerimizin tehlikeli madde taşımacılığının risklerini ön görmeleri, emniyet ve güvenlik için sorumluklarını bilmeleri ve hizmet kalitelerini artırmaktır.
UND Akademi Eğitmenlerinden Sayın Serkan GÜVEN : Lojistik sektörü içinde önemli bir paya sahip tehlikeli madde taşımacılığı doğası gereği insan ve çevre için emniyet ve güvenlik için riskler barındırmaktadır. Lojistik firmaları bu alanda faaliyet gösterirken hizmet verdikleri firmaların güvenlik ve çıkarlarının yanı sıra insan sağlığı ve çevresel risk güvenliğini de ön planda tutulmalıdır.
UND Akademi ADR Uzmanlığı programına katılan kursiyerlerimize tehlikeli madde taşımacılık sistemi içerisinde çok modlu farklı taşıma türlerini de göz önüne alarak tehlikeli madde taşımacılığında operasyonel farkındalıklar kazandırılmaktadır.
Eğitim sırasında kursiyerlerimiz uygulamalı olarak tehlikeli maddeyi gönderen tarafından ibraz edilen bilgi ve belgeleri inceleyerek belgelerde kendilerine gereken bilgileri analiz etmektedir.
Aynı zamanda tespit edilen bilgilere göre sefer öncesi taşımacı sorumlulukları kapsamında taşınan yükün tehlikelerinin ve taşıma sırasında uyulması gereken kuralların belirlenmesi, farklı taşıma türüne göre karayolu tüneli, Ro-Ro kullanım kısıtlamalarını da göz önüne alınarak sefer rota planlaması yaparak yükün zamanında ve güvenle alınarak teslim edilmesi için uzmanlık kazandırılmaktadır.
13 -14 Temmuz tarihlerinde 2 gün online olarak gerçekleştirilen eğitimin sonunda yapılan sınavda başarılı olan katılımcılarımız UND Akademi tarafından “ADR Uzmanlığı Başarı Sertifikası” almaktadırlar.
KAYIT İÇİN: +90 543 408 60 97
UND Akademi