AB Parlamentosu ve Konseyi tarafından yayınlanan yeni bir Yönetmelik uyarınca, Schengen Bölgesi’nde uygulanacak vize kurallarında bazı değişiklikler yürürlüğe girdi.
Yeni Yönetmelikte, “vize politikasının turizm ve ticaretin kolaylaştırılması için temel bir araç olarak kalırken, aynı zamanda AB’ye güvenlik risklerinin ve yasadışı göç riskinin bertaraf edilmesine yardımcı olması ve AB’nin büyümesine katkı sağlaması gerektiği; bu doğrultuda AB’nin dış ilişkiler, ticaret, eğitim, kültür ve turizm politikaları ile uyumlu olması gerektiği ” vurgulanıyor.
Schengen Bölgesi'ne sık seyahat edenler için prosedürlerin hızlandırılmasının önünü açan değişiklikler temel olarak şöyledir;
verilecek.
Vizelere cevap verme süresinde ise değişikliğe gidilmedi. Vize başvurusunda bulunanlara 15 gün içinde olumlu ya da olumsuz cevap verilmesi gerekiyor.
Vize redlerinde itiraz hakkı önceden olduğu gibi tanınırken, yapılan değişiklikle, vize reddinin gerekçeleri ve itiraz işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmesi zorunlu hale getirildi.
AB, vize almak için gerekli belgelerde ise herhangi bir değişikliğe gitmedi. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi vize başvurusunda bulunanlardan seyahat sağlık sigortası da istenmeye devam edilecek. Ancak Yönetmelikte, Schengen Bölgesi ülkelerinin konsoloslukları ve büyükelçiliklerinin birbiri ile uyumu sağlamalarının önemine dikkat çekiliyor ve AB Komisyonu tarafından vize başvurularında talep edilecek destekleyici belgeler ile ilgili uyumlaştırılmış bir listenin yayınlanacağı bildiriliyor.
Derneğimizin AB Komisyonu nezdindeki girişimleri sonucunda Schengen Bölgesi’ndeki ülkelerin konsoloslukları ve büyükelçiliklerinin birbirinden farklı vize uygulamalarının yarattığı sorunlara bu Yönetmelik ile büyük ölçüde çözüm getirildiği görülmektedir.
Öte yandan, başta “çok girişli ve uzun süreli vizelerin düzenlenmesi” olmak üzere yeni Schengen kurallarının uygulanması açısından vize başvurusu yapan Üyelerimizin, başvuru işlemleri sırasında bu kurallara aykırı muamele ve değerlendirmeler ile karşılaşmaları halinde, Derneğimize konuyla ilgili bilgi verilmesi önemle rica olunur.
*Schengen Bölgesi 22 Avrupa Birliği ülkesini kapsıyor. Buna, özel anlaşmalar ile Schengen bölgesinde bulunan 4 ülke (İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre) de ekleniyor. Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya halen Schengen Bölgesi’ne katılma hazırlıklarını sürdürüyor.