SEDEFED tarafından “Sürdürülebilir Sektörler: Yeni Dönemin Rekabet Senaryoları” ana temasıyla bu yıl 12’ncisi düzenlenen Rekabet Kongresine, “lojistik” sektörünü temsil eden SEDEFED üyelerinden UND de katıldı.
UND adına “Pandemi Döneminde Güçlenen Lojistik Sektörü” konu başlığında Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener’in konuşmacı olarak katıldığı Kongrede; COVID-19 sürecinin lojistik sektörüne ve özelde karayolu taşımacılığına etkileri üzerinde değerlendirmelerde bulundu. Pandemi sürecinde özellikle temel gıda maddeleri, hijyen ve ilaç gibi hayati öneme sahip malların lojistik ve tedariğinin kesintisiz şekilde sağlanmasının önemine vurgu yaptı.
Şener konuşmasında, pandemi sürecinde farklı ülkelerin farklı uygulamaları hayata geçirdiği (Türkmenistan sınır kapılarını kapatırken, Avrupa’da yeşil hatlar prensibiyle yolların açık tutulmaya çalışıldığı) ve bunların Türk taşımacılığı üzerinde etkileri üzerinde dururken; UND’nin pandemi boyunca, kamu kurumlarıyla yakın işbirliği içinde çalışarak sınır geçişlerinde yaşanan sorunların azaltılması amacıyla “Temassız Ticaret” uygulaması dahil birçok çalışma yürüttüğünü açıkladı.
Uluslararası taşımalarda önceki yıla göre Nisan-Mayıs döneminde düşüş yaşansa da, sonraki süreçte ülkemizin uluslararası tedarik zincirlerindeki artan önemi paralelinde ihracatında yaşanan artışlar sayesinde düşüş hızının yavaşlatılabildiğini belirten Fatih Şener, dengenin tam olarak sağlanması için sınır kapılarındaki beklemelerin azaltılmasına yönelik acil tedbirler alınması gerektiğini söyledi.
Küresel çapta önemli kayıplar yaşayan lojistik sektörünün 2020 yılı için öngörülen ciro kaybının küresel ölçekte yüzde 18 olacağı ve Avrupa Birliği’nde karayolu nakliyecilerinin AB tarafından açıklanan 750 milyar EUR’luk destek paketinin en az % 10’unu talep ettiğine değinen Fatih Şener, Türkiye’de de kilit önemdeki bu sektörün finansal olarak çok daha fazla desteklenmesi gerektiğine dikkatleri çekti.
UND Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener, ülkemizin hizmet ihracatı gelirlerinin yarısını sağlayan sektörümüz için de önemli açılımlar getirmesi beklenen Gümrük Birliği güncellemesinin, ihracatla kalkınan ve zenginleşen ülkemiz için önemli olduğu ve milli bir strateji olarak ele alınması gerektiğini belirtti.