Bilindiği üzere, Schengen vizesi kalış süresi hesaplamasında geçen yılın sonunda başlatılan uygulama sonucunda, vize kalış sürelerinde AB'ye giriş tarihinden geriye dönük 180 günlük süredeki tüm kalışlar hesaba katılıp 90 günden düşülürken, yeni vize alındığında bile 90 günlük yeni bir kalış hakkı sürücülerimize verilmeyip, önceki vize dönemindeki kalışlar yeni dönemde de hesaba katılmaktadır.
Schengen Sistemi'ne getirilen "yeni kalış süresi hesaplama yöntemi"nde tespit edilen bu sorun sebebiyle yeni vize alsalar dahi yeni bir 90 günlük kalış hakkı tanınmayan sürücülerimiz, Avrupa’dan sınır dışı edilerek ağır cezalara çarptırılmaya başlamıştır.
UND, sürücülerimiz ve firmalarımız için ciddi maliyetlere yol açan bu sorunun çözümü için Türkiye'deki ve AB'deki resmi merciler nezdinde girişimler başlatmıştır.
Bu sorunun çözülmesi ve genel olarak AB'de, "sürücülerimize yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması"na yönelik lobi çalışmalarımızdan biri de Gaziantep Sanayi Odası ile Türkiye Odalar Borsalar Birliği ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliğiyle düzenlenen "Schengen Vizesi Alma Prosedürü" konulu toplantıda gerçekleşti.
Söz konusu toplantıya Derneğimizi temsilen Yönetim Kurulu Üyemiz Sn. Memik Hilmi Tamer katılım sağladı.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu adına Sn. Jörg Dieter Köstinger, Malta Başkonsolosu Sn. Rauben Gauci, Portekiz Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü Başkanı Sn. Ana Luísa Riquito, Hollanda Büyükelçiliği Vize Bölümü Başkanı Sn. Diane de Joode, Macaristan Büyükelçiliği’nden Sn. Peter Szanto, İsveç Büyükelçiliği Göçmenlik Bölümü Başkanı Sn.Teodor Hafner ile Almanya Büyükelçiliği Vize Bölümü Başkanı Sn. Wolfgang Schulz'un katıldığı "Schengen Vizesi Alma Prosedürleri’ konulu toplantıda’, ‘’AB Üyesi Bir Ülke Perspektifinden Türkiye’de Vize Kodu Uygulaması’’, ‘’Geri Kabul Anlaşması ve Vize Kolaylaştırılması Konusundaki Diyalogda Gelinen Son Durum’’ konulu sunumlar gerçekleştirildi.
GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi vize alırken yaşanan sorunların çözülmesi durumunda ihracatta önlerinin daha da açılacağını belirterek Avrupa Birliği Delegasyonuna vize alımında yaşanan sorunları aktardı.
Toplantının soru-cevap bölümünde ise UND Yönetim Kurulu Üyesi Memik Hilmi Tamer söz alarak, sürücülerimizin Schengen kalış süresi ile ilgili yaşadığı sorunları katılımcılarla paylaştı.
Taner, Türk sürücülerin kalış süresinin 90 günü aştığı şeklindeki vize işlemleri yetkilileri açıklamalarına cevap olarak, sürücülerimizin turistik sebeplerle ilgili değil, iş adamları gibi ticaret amacıyla Avrupa’ya giriş yaptığını; Slovenya, Avusturya gibi ülkelerde transit geçişler için beklediğini, Paskalya gibi tatillerde yol yasakları sebebiyle Avrupa’da beklemek zorunda kaldıklarını belirtti.
UND Yönetim Kurulu Üyesi Taner, ayrıca Schengen vizelerinde kalış süresinde önceki vizeden kalan kalış süresinin de hesaplanmasının sürücü vizelerinde yaşanan sıkıntıları daha da arttırdığını belirterek, Avrupa Birliği yetkililerinden söz konusu sorunların çözülmesi için destek ve düzeltme talebinde bulundu, UND'nin vize sorunuyla ilgili oluşturduğu bilgilendirici dokümanları katılımcılar ile paylaştı.
Avrupa Birliği Komisyonu Yetkilileri ise TIR sürücülerine de hizmet sağlayıcı statüsünde vize verilmesi yönünde çalışmaların devam ettiği hususunda katılımcılara bilgi verdi.
UND, "vizesiz Avrupa" hedefi için çalışmalarını yoğun olarak sürdürmektedir.
